Kızılyürek: “Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ne aşağıdan, yani toplumların ve bireylerin ortak mücadelesiyle gidilebilir. ”

Kızılyürek: “Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ne aşağıdan, yani toplumların ve bireylerin ortak mücadelesiyle gidilebilir. ”

Yunanlı Barış Aktivisti Panos Trigazis’in Yunanca olarak kaleme aldığı, “Lambrakis ve Kıbrıs: Ortak Barış Yürüyüşü” isimli kitabının tanıtımı 19 Eylül Perşembe akşamı Atina’da, Kıbrıs Evinde yapıldı. Avrupa Parlamentosu üyesi Niyazi Kızılyürek’in seçim sürecinin de ele alındığı kitabın tanıtımında Yunanistan’ın eski Başbakanı ve eski Dışişleri Bakanı Yorgos Papandreu da hazır bulundu ve bir konuşma yaptı. Papandreu konuşmasında Niyazi Kızılyürek gibi bir barış sevdalısının Avrupa Parlamentosu’na seçilmesinin Kıbrıs için önemine vurgu yaparak, Kızılyürek’in kitaplarından çeşitli alıntılar yaptı. Papandreu’nun yanı sıra, Yunan parlamentosu eski başkanı ve eski Kültür Bakanı da konuştu.

Kızılyürek, Nobel Edebiyat ödülü sahibi Yorgos Seferis’in  “Anomalinin hükmettiği bir yerde her şey, her gün daha kötüye gider” sözlerine atıfta bulunarak, Kıbrıs’ın uzun yıllardan beri kapıldığı anomaliden çıkamadığını ve her gün her şeyin daha kötüye gittiğini vurguladı. Yıllardan beri barış için uğraşan barışseverlerin, Kıbrıs’ın bir türlü barışa kavuşamaması ve yaşanan başarısızlıklar karşısında melankoliye kapıldıklarını beliren Kızılyürek, “barış melankolisinden” sıyrılmanın tek yolunun Kıbrıslıların birlikte mücadele etmesi olduğunun altını çizdi.

“Kıbrıs’ta bir anomali vardır, etnik milliyetçiliklerin ve dış müdahalelerin  yarattığı bu anomaliyi aşmak maalesef mümkün olmadı. Yıllar içerisinde çeşitli yanılsamalara bel bağlandı. Kah Avrupa Birliği, kah Amerika Birleşik Devletleri kah Birleşmiş Milletlerden medet umuldu. Fakat hiçbir sonuç alınamadı. Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların artık kendi kaderlerini ellerine alıp ortak vatanları için birlikte mücadele verme zamanları gelmiştir. Başka çıkış yolu yoktur. Geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimleri, Kıbrıslıların ortak amaç uğruna birlikte mücadele vermeleri halinde güzel başarılara ulaşılabileceğini göstermiştir. Zaman pes etmek değil, ortak mücadeleyi yaratmak ve yükseltmek zamanıdır. Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ne aşağıdan, yani toplumların ve bireylerin ortak mücadelesiyle gidilebilir. ”