Kıbrıs’tan ‘Avrupa Vatandaş Ödülü ’ Kuir Kıbrıs ve Accept’in Düzenlediği Toplumlararası Onur Festivali Kazandı.

Kıbrıs’tan ‘Avrupa Vatandaş Ödülü ’ Kuir Kıbrıs ve Accept’in Düzenlediği Toplumlararası Onur Festivali Kazandı.

Avrupa Parlamentosu, 2023 Avrupa vatandaş Ödülü’nü kazananları açıkladı. Kıbrıs’tan kazanan, Akel milletvekilleri Niyazi Kızılyürek ve Yorgos Yeorgiu’nun  önerisi olan ‘Onur Festivali’ oldu.

2008 yılından itibaren Avrupalı vatatandaşları teşvik etmek amacıyla verilen Avrupa Vatandaş Ödülü, Avrupa işbirliğine ve ortak değerlerin geliştirilmesine katkıda bulunan girişimleri takdir etmek amacıyla verilmektedir. Bu yıl, bir okul alanında insan hakları ile ilgili heykel parkı inşa eden, bir Avrupa şarkılarını bir araya getiren kitabı ve yıkıcı sellerden etkilenen vatandaşlara yorulmadan yardım eden bir grup gönüllü tarafından kurulan dayanışma girişimi ve çok daha fazlası gibi çeşitli konulara değinen 216 başvuru yapıldı.

Avrupa Parlamentosu üyeleri Kızılyürek ve Yeorgiu kazananları tebrik ederek şunları söyledi:

‘LGBTİ+ derneklerinin yıllardır ortaya koyduğu ortak çabanın görülmesi, bu örgütlerin üyelerinin ve mücadele arkadaşlarının yoğun çabasının sonucudur. Onları tebrik eder yıllardır LGBTİ+ mücadelesinin Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasındaki işbirliğinin çok güzel bir örneği oldukları için onlara teşekkür ederiz. Yayınlanan raporlarda da gözlemliyoruz ki LGBTİ+ hakları konusunda çok gerilerdeyiz. LGBTİ+ vatandaşlarımıza huzurlu bir hayat sunmakta başarısız olduğumuzun bilincinde olup  ülkemizde yaşayan herkesin huzuru için mücadele etmek elzemdir. Nefret içeren tutumlardan uzak, çeşitliliğiyle barışık, hoşgörülü bir toplum geliştirmek istiyorsak bu tahallülü gerçekleştirmek için herkesi mücadele etmeye davet ediyoruz.’

Kıbrıs’tan ‘Avrupa Vatandaş Ödülü’nü kazanan Kuir Kıbrıs ve Accept LGBTI+ Cyprus başvurdukları proje ile 17 Mayıs 2014 Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Gün’ünde Kuir Kıbrıs Derneği’nin düzenlediği Onur Yürüyüşü ile başladı ve 31 Mayıs 2014’te düzenlenen Kıbrıs Onur Yürüyüşü ile sona erdi. Festival, adanın ara  bölgesindeki iki toplumlu ortak faaliyetler de dahil olmak üzere Kıbrıs genelinde çeşitli etkinlikleri içeren yıllık bir etkinliğe dönüştü.

2014’teki ilk festivalden bu yana, Kuir Kıbrıs ve Accept LGBTI+ Cyprus yakın bir şekilde çalışmaya devam etti ve festivale ek olarak, sadece LGBTİ+ topluluğu için değil, toplum için görülmeyen ve konuşulmayan sosyal konuları tartışmak ve farkındalığı artırmak için birçok etkinlikler de düzenlenmektedir.